Frakt 49 kr | Fri frakt från 899 kr

Använda tygblöjor

Du använder knapparna och kardborren på blöjan för att få till en perfekt passform för just ditt barn. Knapparna framtill används för att göra storleken på blöjan mindre eller större. Knapparna, eller kardborren, vid midjan används för att ställa in hur tajt den sitter runt magen – precis som en vanlig engångsblöja. 

 

1. Ställa in blöjan till rätt storlek. När du knäpper ihop den, se till att ”fickan” som uppstår går uppåt.

 

 la petite ourse aio tygblöja med knappar knäppta

la petite ourse tygblöja med knappar knäppta

 

2. Placera blöjan under barnet. Blöjan ska vara ungefär lika lång bak som fram. Flärparna ska sitta på höfterna. Tygblöjan ska sitta fast runt midjan, men inte tajt. Du ska kunna få plats med två fingrar mellan magen och blöjan.

 

la petite ourse aio hur tygblöjan ska sitta 

 

3. Se till att blöjan inte glipar runt benen, och sitter inne i ljumskarna – inte ute på låret. Se också till att allt inre absorberande tyg är inuti blöjan och inte sticker ut utanför det vattentäta yttre skalet.

 

la petite ourse aio hur ska tygblöjan sitta

 

Så här ser La Petite Ourses AIO på min lilla. Hade blöjan varit lös runt midjan, men bra runt benen, hade jag kunnat flytta in den översta knappraden. Likaså om blöjan hade varit lös runt benen, men bra i midjan,  hade jag kunnat flytta in den undre knappraden. Knapparna på flärparna måste med andra ord inte vara vertikala/jämna.

 

 

Inlägg

Du väljer helt själv vilka inlägg du vill ha i dina pocketblöjor och blöjskal. Hampa har högst uppsugningsförmåga, sedan kommer bambu och sist bomull.

Mikrofiberinlägg absorberar också relativt bra och snabbt, men dessa ska aldrig läggas direkt mot barnets hud då det kan irritera huden och torka ut den. Används mikrofiberinlägg behöver den kombineras med ett annat inlägg under den som klarar av att absorbera mer. 

Vill du använda hampa kan det vara bra att ha ett extra inlägg (det räcker med ett tunt) ovanpå av bomull eller bambu som suger upp väta snabbare än hampan. Det är dock inte med alla hampainlägg som detta behövs. Vi har några som suger snabbt och som kunnat användas själva.

 

Torrskikt

En del AIO- och pocketblöjor har redan ett syntetiskt torrskikt inuti sig i form av fuskmocka, coolmax eller minky och då behövs inget extra torrskikt om detta är något du vill använda.

Har blöjan naturmaterial på insidan känns barnets hud blött när det kissat, och det kan vara en fördel om man vill att barnet ska lära sig koppla samman kiss med att det blir blött i blöjan. Vill man att barnet ska känns sig torrt, finns det också lösa torrskikt att lägga i blöjorna närmast barnets hud. 

 

Bambuservetter

Detta är tunna bambupapper som kan läggas närmast barnets hud för att underlätta vid blöjbyten. Gör barnet nummer två fångas det mesta upp i bambupappret, och när man då byter blöja kastas bara pappret i soporna. Vid bajskorv tippas den ner i toaletten innan man kastar pappret, men är det amningsbajs är det bara att kasta pappret direkt i soporna. En bambuservett är också att föredra om du behöver smörja in barnets rumpa med en kräm för att skydda tygblöjan. Vissa krämer kan täppa till tygblöjan och minska uppsugningsförmågan.

OBSERVERA: Kasta aldrig bambuservetter/rispapper i toaletten oavsett vad leverantören eller förpackningen säger! Dessa papper löses inte upp på samma sätt som toalettpapper. Det blir kanske inte stopp i ditt avlopp, men det kan uppstå stora pappersmonster i reningsverken som inte är gjorda för att hantera sådant papper.