Frakt 49 kr | Fri frakt från 899 kr

Börja leva zero waste

I början kan det kännas överväldigande att veta var man ska börja. Jag säger: gör det så enkelt för dig som möjligt. Var bekväm, och lite lat. Bara första steget är taget kommer resten av sig själv. Men, för att ge lite tips kring var du kan börja – läs vidare!

 

Vad är zero waste?

Zero waste är i grunden en strategi tänkt för företag i första hand, och inte konsumenter. Det är en strategi för företag om att minska och ta vara på sitt avfall. Zero waste har dock utvecklats till att bli ett mål och en livsstil, och konsumenter har en enorm makt! Ju mer hållbara produkter som köps – desto mer tvingas större företag anpassa sig till marknaden.

Zero waste som livsstil handlar om att minska ditt avfall och avtryck på miljön. Att ta tillvara på de resurser som redan finns, innan du köper nytt. Zero waste kan genomsyra alla delar i ditt liv och din vardag - från återanvändbara sugrör till elavtal med förnybar energi! Målet är att minska det som konsumeras, och därmed minska avfallet. 

 

Är zero waste ett rimligt mål?

Ja, och nej. Det är svårt att vara helt zero waste i dagens samhälle. Även om vi kan undvika onödiga förpackningar och göra vissa hållbara val själva, så är vi också väldigt beroende av hur marknaden ser ut i övrigt. Detta gör att det inte alltid är möjligt att välja bort engångsförpackningar av plast. Det finns idag ett stort utbud av hud- och hårvårdsprodukter, och hushållsprodukter, i hållbara förpackningar som är zero waste. Det är svårt att bli helt ”noll avfall”. Ett mer rimligt mål är ”less waste”, alltså ”mindre avfall”. I slutändan är det upp till dig att avgöra hur mycket du kan och har möjlighet att ändra på för att minska ditt avfall. Det är bättre att vara många icke-perfekta zero wastare, än ett fåtal perfekta.

 

Gäller detta all plast?

Nej, all plast är inte nödvändigtvis dålig och du behöver inte rensa ut all plast du har i ditt hem – vilket inte heller vore hållbart. Vissa plastsaker kan faktiskt vara användbara – exempelvis saker av plast som du bara behöver köpa en gång (exempelvis förvaringslådor). Det bästa är om produkten är gjord av återvunnen plast, och inte av ny plast som behöver betydligt mer råvaror och energi för att produceras.

Det är främst engångsförpackningar av plast som hela tiden köps nya och kastas som är problemet. Det bästa är dock att använda upp det du redan har hemma och på så sätt fasa ut dessa produkter mot mer hållbara alternativ. Använd det du redan har, men tänk på vad du köper när du ska inhandla nytt!

 

Men kom igen nu då! Vad ska jag börja med?!

Jag ska sluta babbla och komma till den roliga delen av detta inlägg. Jag rekommenderar att byta ut din hud- och kroppsvård först. Dessa är de lättaste produkterna att byta ut eftersom vi behöver köpa dem oftare än andra produkter. Jag började exempelvis med min ansiktsvård, sedan hårvård, och sist kroppsvård. Att det blev i den ordningen var helt slump. Min vanliga ansiktskräm tog slut – perfekt tillfälle att testa nytt och byta!

Om jag skulle göra en lista, utan inbördes ordning, skulle den se ut så här:

  • Schampo
  • Balsam (om nödvändigt, vissa upplever att de inte behöver balsam med schampotvålar)
  • Duschtvål
  • Ansiktskräm
  • Ansiktsrengöring
  • Ansiktsolja
  • Tandkräm
  • Tygpåse (inte hudvård, men superlätt och bra utbyte att börja med!)

För dessa produkter behöver du inte köpa andra tillbehör, vilket gör dem perfekta att börja med! Dessutom är de, enligt mig, de roligaste att byta ut! Och gillar man inte det man testat, tar de slut hyfsat snabbt så man kan testa ännu fler!

Men, snälla gå inte och kasta allt i ditt hem för att leva zero waste. Denna livsstil handlar om hållbarhet, och det är inte hållbart att kasta produkter innan de är slut. De är redan köpta, så det är bättre att använda upp dem än att kasta dem. Eller, ge dem till någon som vill använda upp dem. (Reagerar du dåligt på produkterna, ska du självklart inte att ha dåligt samvete över att inte kunna använda upp dem eller att kasta dem.)