Frakt 49 kr | Fri frakt från 899 kr

Hur många blöjor?

Nu när du läst på om tygblöjor och deras olika material och system – var börjar man och hur många behövs?

Vi rekommenderar att börja med en minimal mängd för att vara säker på att du tycker om systemet och blöjmodellen du valt, att de passar ditt barn, innan du köper in större mängder. Ibland kan det man tror man ska tycka om bli det som används i nödfall, och det som man inte alls tyckte om i början blir favoriten.

När du sedan hittat de blöjor och det system du tycker om, är den vanligaste rekommendationen att ha blöjor för 2–3 dagar och att tvätta den tredje dagen så att allt går runt.

 

Hur många blöjor behövs?

Det beror på hur gammalt ditt barn är. Nedan är ungefärliga antal blöjor per dag:

  • Nyfödd: 8–12
  • 3–6 månader: 6–8
  • 6+ månader: 4–6

Alla barn är olika, och du märker rätt snabbt hur många blöjor som går åt på en dag. I genomsnitt behöver du byta blöja varannan till var tredje timme.

Dessutom kräver vissa system/inlägg/modeller fler blöjor än andra, då deras uppsugningsförmåga kan variera. Du märker snabbt om du behöver köpa in fler blöjor, inlägg eller blöjskal.

 

AIO och pocketblöjor

Dessa blöjor kan du endast använda en gång innan de måste tvättas. 8 blöjor per dag = 8 AIO/pockets.

 

Vikblöjor, prefolds och AI2 (inklusive inlägg + blöjskal)

Ofta räcker det med att byta den absorberande delen av blöjan och återanvända blöjskalet (så länge inte skalet blivit smutsigt). Därför behöver du fler inlägg än skal. En bra riktlinje att börja med är ca 3–5 blöjskal och 20 inlägg.

För nyfödda kan fler skal behövas då en del nyfödda bajsar i princip hela tiden.

 

AI3/Hybridblöjor

Här är en bra början 3–5 yttre skal, 5 inre PUL-fickor/ullfickor och 20 inlägg.

För nyfödda kan fler PUL-fickor/ullfickor behövas då en del nyfödda bajsar i princip hela tiden.

 

Nattblöjor

Om du tvättar var tredje dag behöver du 3 nattblöjor. Torkar dina formsydda väldigt långsamt kan det vara bra att ha 4 nattblöjor för att vara säker.

Många använder formsydda blöjor med ett blöjskal eller blöjbyxor nattetid. Till de formsydda blöjorna används oftast också inlägg för att öka uppsugningsförmågan. Den stora frågan är hur mycket ditt barn kissar på en natt, och vilka inlägg och formsydda du måste använda för att komma upp i den mängden.

Vi rekommenderar att utgå från att den formsydda blöjan och inläggen tillsammans ska kunna hålla uppskattningsvis 400–500 ml vätska. Om du inte vill testköra direkt på bebis och utmana ödet (lite spännande är det allt!) med eventuellt läckage i sängen, kan du testa dina valda formsydda blöjor och inlägg genom att hälla 400–500 ml vatten på dem och se om de klarar av att suga upp vätskan utan att börja droppa. Droppar de inte har du hittat den magiska kombinationen – grattis! Vissa blöjmärken anger uppsugningsförmåga för deras produkter, och då är det naturligtvis lättare att kombinera. Kom ihåg att formsydda och inlägg av naturmaterial behöver tvättas några gånger för att uppnå högsta uppsugningsförmåga.

 

Förskola

Använder ditt barn tygblöjor på förskola kan det vara bra att införskaffa 1–2 dagars extra blöjor. Många föredrar att använda AIO eller pocketblöjor på förskolan då de är lätta att förbereda och knäppa på. Förskolan behöver även en PUL-påse att lägga alla blöjorna i.