Frakt 49 kr | Fri frakt från 899 kr

Tvätta tygblöjor

För att rengöra tygblöjor behöver du smutsiga blöjor, fläckborttagare och tvättmedel. Vi föredrar miljövänliga tvättmedel och fläckborttagare som är milda mot både oss och miljön. Vi använder galltvål mot fläckar.

En vanlig rekommendation är att tvätta var tredje dag, men det finns hushåll som använder tygblöjor och endast tvättar en gång i veckan i gemensam tvättstuga.

 

Daglig rutin

Kissblöjor

Vid blöjbyte kan du stänga kissblöjan och lägga den direkt i en PUL-påse/blöjhink eller lufttorka den. Vi rekommenderar att inte låta kissblöjor ligga blöta för många dagar, utan då i stället lufttorka dem.

 

Bajsblöjor

Bajsblöjor behöver lite mer hantering. Bajs bör tippas ner i toaletten innan bajsblöjan stängs och läggs i PUL-påse/blöjhink. Innehåller blöjan endast amningsbajs kan du välja att skrapa av så mycket bajs som möjligt med toapapper innan den hamnar i PUL-påse/blöjhink, lägga blöjan i PUL-påse/blöjhink som den är till senare eller skölja av den på en gång. För att det ska bli mindre arbete för dig, och mindre vattenförbrukning, rekommenderar vi att ta hand om alla bajsblöjor samtidigt i slutet av dagen.

I slutet av dagen är det dags att skölja av alla bajsblöjor. Skrapa ner amningsbajs i toaletten om du inte redan gjort det. Skölj sedan så mycket av bajset som möjligt ner i toaletten med duschslang eller kör blöjorna och inläggen på tvättmaskinens snabbprogram utan tvättmedel. Ett tips som är relativt billigt om man inte har egen tvättmaskin, eller om duschslangen inte når till toaletten, är att använda en handdusch som kan kopplas till kranen i handfatet.

Efter att blöjorna sköljts av, kan du fukta en galltvål (eller använda annan miljövänlig fläckborttagare) och gnugga in den i fläckarna. Vi rekommenderar att sedan lufttorka alla blöjor innan de läggs i PUL-påse eller blöjhink. Att skölja av blöjorna ordentligt och låta dem lufttorka är speciellt viktigt om du tvättar mer sällan. Detta förhindrar bakterietillväxt och att ammoniak bildas, vilket kan vara lite svårare att bli av med – men inte omöjligt!

Vi använder en torksnurra/torkspindel att hänga upp våra blöta blöjor på. Är tyget mörkt brukar vi inte använda galltvål då eventuella fläckar inte är synliga. Låt gärna PUL-påsen vara öppen så att blöjorna kan andas, så länge det inte luktar illa.

 

Tvätta tygblöjorna och inläggen

De flesta blöjor och inlägg kan tvättas på 60 grader oavsett vad det står på tvättlappen. Många blöjor med PUL kan ange max 40 grader på sina tvättlappar, men de klarar i regel 60 grader. För att förlänga livslängden på pocketblöjor med PUL och blöjskal av PUL, rekommenderar vi att tvätta dem på 40 grader om det bara varit kiss i blöjorna och 60 grader om det kommit bajs på dem – samt att då och då köra dem på 60 grader för att fräscha upp dem extra. Det som händer vid 60 grader är att det varma vattnet sliter på PUL:en och resårerna. De flesta blöjor går också att torktumla på låg värme.

Viktigt att veta är att tvättar du blöjorna på högre värme än som står på tvättlappen, och torktumlar även om det står att du inte bör göra det, gäller inte garantin på blöjorna.

 

Innan tvätt

Har du valt att lufttorka kissblöjor utan att skölja dem, är det bra att köra dem i ett snabbprogram på tvättmaskinen för att få ut så mycket kiss som möjligt innan tvätt. Har du bajsblöjor som ska tvättas, se till att du genomfört ovanstående rutin med att skölja av dem och gnugga in galltvål vid behov innan. Kör dem annars tillsammans med kissblöjorna på snabbprogrammet och gnugga galltvål på eventuella fläckar efteråt. Låt galltvålen verka ett tag innan du sätter i gång tvättmaskinen – cirka 15 minuter.

Lägg alla blöjor och inlägg i tvättmaskinen och kör sköljprogrammet på tvättmaskinen utan efterföljande centrifugering. Anledningen till detta steg är att blöjorna och inläggen är skapade för att absorbera vätska, och suger de då åt sig en stor del av tvättvattnet kan det bli för lite vatten i maskinen. Dessutom, har du en tvättmaskin som är inställd på att förbruka mindre vatten kan det också leda till att det blir för lite vatten för att blöjorna ska rengöras ordentligt.

 

Huvudtvätt

  • Använd inte sköljmedel – det täpper till tygblöjorna så att uppsugningsförmågan minskas.
  • Använd inte ättika som sköljmedel till blöjor med PUL och resårer – ättikan bryter ner PUL:en och kan skada resårerna.
  • Använd inte tvålflingor – de har samma effekt som sköljmedel.
  • Använd inte hemmagjort tvättmedel – dess effekter och konsekvenser är inte dokumenterade, och i olika kombinationer kan de eventuellt skada tygblöjorna eller orsaka hudreaktioner.

Det pratas mycket om vilka tvättmedel som man kan använda och inte använda i tygblöjekretsen – mindre än 5 procent tvål, inga zeoliter, inga enzymer osv. Det man brukar säga är att vissa tvättmedel sliter mer på tyget än andra, och att om det innehåller för mycket tvål kan tyget sättas igen och påverka uppsugningsförmågan negativt. Vi har använt tvättmedel med förhållandevis högt tvålinnehåll, och det har fungerat bra för oss – men vi har också varit noga med en extra sköljning efter huvudtvätten. För vissa fungerar det super och för vissa sämre. Är du osäker på om ditt tvättmedel kommer att fungera – testa!

Vi rekommenderar, som vi nämnde i början av denna artikel, miljövänliga och skonsamma tvättmedel. Miljövänliga tvättmedel kan behöva lite extra hjälp med fläckar, och det är där fläckborttagare (företrädevis miljövänliga) kommer in. Man kan dessutom tillsätta natriumperkarbonat för extra rengöring.

 

Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på paketet – det är viktigt att inte använda för lite eller för mycket tvättmedel. Har du hårt vatten där du bor och använder ett miljövänligt tvättmedel, kan det vara bra att tillsätta 1-2 dl natriumperkarbonat (för full maskin) till tvättmedlet du använder för att mjuka upp vattnet och förhindra att mineraler och tvättmedelsrester blir kvar i tygblöjorna och inläggen.

Ställ in tvättmaskinen på det längsta programmet (vanligtvis tvättprogrammet för bomull) och centrifugen på max 800 varv. Välj också extra sköljning.

Vår erfarenhet är att högre varvantal än 800 har slitit på vissa blöjors resårer så mycket att de lagt av, och även vissa inlägg har tagit skada eller slitits onödigt mycket.

 

Torkning

  • Torktumla inte på hög värme, PUL:en kan smälta och/eller släppa.
  • Blöjor av PUL bör inte soltorkas då det kan förstöra materialet.
  • PUL ska inte torkas på element.

Torktumla på låg värme eller hängtorka.

Att hängtorka förbrukar mindre energi, är miljövänligare och förlänger livslängden på tygblöjorna och inläggen. Vissa inlägg kan dock bli lite stela, och händer detta kan du gnugga och dra i dem för att mjuka upp dem – alternativt köra dem i torktumlaren i slutet medan de fortfarande är lite fuktiga.

Hängtorkar du är det bra att sträcka ut inläggen genom att dra i dem på längden och bredden innan du hänger upp dem så att de behåller sin form. Har dina AIO-blöjor ett insytt inlägg och en ficka, kan du med fördel vända dem ut och in så torkar de lite snabbare.

Har blöjorna eller inläggen envisa fläckar kan du också låta dem torka i solen. Solen bleker tyget naturligt.