Frakt 49 kr | Fri frakt från 899 kr

Vanliga frågor

Vi är medvetna om att det finns en del funderingar och frågor kring tygblöjor rent praktiskt och här har vi försökt att besvara de vanligaste ämnena.

 

Svårt och komplicerat

Du ser kanske en bild i ditt inre av tygbitar som ska vikas och viras hit och dit runt barnet och fästas med nålar. Och absolut, för all del – är det din grej kan du hitta sådana tygblöjor idag också (det är faktiskt inte så komplicerat, och man måste inte använda nålar!).

Faktum är, att idag finns så många olika sorters tygblöjor och tygblöjesystem att välja på och många fungerar nästan likadant som en engångsblöja – förutom att du inte kastar bort den när den använts såklart.

Föredrar du enkelheten hos engångsblöjor, så finns exempelvis så kallade ”AIO”-blöjor. De är all-in-ones och är precis som namnet antyder – tygblöjor färdiga att användas. Dessa blöjor behöver inga extra inlägg eftersom de redan består av både inlägg och skal i ett. Dessa allt-i-ett-blöjor tvättas, torkas och är sedan redo att användas igen utan extra arbete från din sida.

Något annat som är smidigt med just tygblöjor är att du har alla olika blöjstorlekar i en och samma blöja (gäller one size-blöjor). Det betyder att du inte behöver fundera på vilken storlek ditt barn behöver – är blöjan för stor gör du den mindre, är blöjan för liten gör du den större.

 

The Poop Issue

Vart tar bajset vägen? Toaletten. Är det äckligt? Ibland. Behöver man röra bajset med sina händer? Nej.

Så hur får man bajset ner i toaletten? Det beror på om det handlar om amningsbajs eller bajskorv. En bajskorv kan tippas ner i toaletten. Amningsbajs kan sköljas av med duschslang ner i toaletten eller en hink som sedan töms i toaletten – men det är egentligen inte nödvändigt då amningsbajs är vattenlösligt och lätt sköljs ur i tvättmaskinen. Det kan räcka med att ”skrapa” ner det mesta av amningsbajset med toalettpapper och sedan köra blöjan på sköljning/snabbprogram utan tvättmedel, låta den lufttorka och lägga den i en blöjpåse i väntan på tvätt. Viktigt att tillägga på den här punkten är att man inte behöver en egen tvättmaskin för att kunna använda tygblöjor.

 

Mer tvätt

Detta är sant, men det betyder inte att du kommer att tvätta oavbrutet varje dag. De flesta hushåll har något slags tvättschema – vare sig tvätten körs i tvättstuga eller i egen tvättmaskin. Tvättas blöjorna tillsammans med annan tvätt, när den möjligheten finns, blir det heller inte nödvändigtvis så många fler omgångar du behöver tvätta per vecka. Vi uppskattar att tygblöjor genererar 1–2 tvättomgångar mer per vecka, beroende på hur många dagar du låter gå mellan varje tvätt. Det rekommenderas att tvätta de smutsiga blöjorna varannan/var tredje dag, men många tvättar en gång per vecka i tvättstuga och det kan fungera bra om man tar hand om de smutsiga blöjorna på rätt sätt.

 

Gammaldags

Tygblöjor har genom tiderna varit de blöjor som funnits tillgängliga, men det betyder inte att dagens moderna tygblöjor ser ut som för 100 år sedan. Idag finns de i olika format och modeller som kan tilltala olika hushåll på olika sätt. Dagens blöjor har resårer för en bekväm och bra passform, knappar eller kardborre för att anpassa blöjan så att den passar perfekt till just ditt barn, och har ett vattentätt yttre lager – PUL eller ull beroende på vad man föredrar. De är heller inte klumpiga utan liknar engångsblöjor i form. Vissa tygblöjor är nättare eller fluffigare än andra, längre eller kortare än andra och bredare eller smalare än andra – allt för att det ska finnas en tygblöja som passar till vartenda barn oavsett kroppsform eller längd!

 

Läckage

En tygblöja behöver inte läcka mer än en engångsblöja kan göra. Det positiva med tygblöjor är att du själv kan anpassa fyllnad och antalet lager för att passa ditt barn. Läcker tygblöjan kan det bero på några av dessa anledningar:

 

  • Du har använt för få inlägg eller inlägg som inte suger upp tillräckligt mycket väta.
  • Blöjan sitter inte rätt på barnet och glipar vid ljumskarna eller sitter för löst runt midjan.
  • Just den blöjmodellen passar inte ditt barn.

 

Dessa problem går att lösa med andra inlägg, justering av knappar och/eller kardborre så att passformen blir bättre eller en annan modell. Vissa modeller och varumärken passar bättre på vissa barn än andra – men vi lovar att det finns en modell på marknaden för alla! Den svenska tygblöjeföreningen Blöjupproret erbjuder sina medlemmar att låna paket med olika blöjsystem och olika varumärken så att du ska kunna hitta vad som fungerar för dig och ditt barn. Mer info finns på deras hemsida.

 

Luktar illa

Nja. Mjo. Ibland, som alla blöjor oavsett om de är engångsblöjor eller tygblöjor. Hanterar du dem på rätt sätt ska du inte behöva ha ett badrum som osar bajs. Vi har upptäckt att tygblöjor är förvånansvärt bra på att gömma bajslukt ibland när vår lilla gjort nummer två, och jag har fått en chock mer än en gång vid blöjbyte för att jag inte räknat med det.

Engångsblöjor stinker i blöjhinken/soporna. Tygblöjor luktar illa i sin blöjpåse också – men PUL-påsen hindrar doften från att sprida sig och den kan tvättas i tvättmaskin när det behövs. Sköljer du dessutom av bajsblöjorna så kan du ofta till och med ha PUL-påsen öppen utan att känna konstiga dofter. Kissblöjor brukar inte lukta så mycket. Vi rekommenderar att låta kissblöjor och avsköljda bajsblöjor lufttorka innan de läggs i PUL-påsen och att sedan ha PUL-påsen öppen för att tygblöjorna ska kunna andas. Det är vår rutin och vi har aldrig haft problem med dålig lukt. Vi har ett helt doftfritt badrum, vi lovar!